SSD Információk

Gyorsabb számítógép SSD segítségével:

Tesztelésünk során 1TB- os merevlemezt, és egy 128GB- os SSD- t használtunk azonos számítógépben.

Első lépésként megnéztük mennyi ideig tart egy rendszerbetöltés HDD és SSD használatával. A számok magukért beszélnek, HDD: 1p 23mp,SSD- nél 15,2mp. Ez bizony több mint 1 perc extra időt jelent, ami várakozás helyett tölthetünk internetezéssel, játékkal, vagy munkával egyaránt. Következő tesztünk azonos gépen egyszerre 25 program indítása. A mérésben azt kaptuk, amit vártunk; az SSD simán nyert, jó 1,5p- et adott. Játékok mellett nagyon sokan dolgoznak is a géppel, ezért kíváncsiak voltunk, mit csinál az új SSD a munka világában. Röviden: remekül érzi magát, sőt, direkt munkára termett. A hat programból álló csomagot (Gimp, Excel, Word, MSN, Chrome, Media Player) alig 5mp alatt indította el, ugyanezzel a 7200- as fordulaton működő HDD majdnem 46 mp- et szöszölt.


Alábbi videóban megtalálható minden:


SSD leírása:
Az SSD magyarul szilárdtest-meghajtó, memóriát használó tartós adattároló eszköz. Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó.
Bővebben, az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatokat, merevlemezhez (HDD) hasonlóan SATA  csatlakozófelülettel csatlakozik és azokhoz hasonlóan blokkos adatelérést biztosít. 
A szilárdtest – angolul solid state – szó arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, hanem a félvezetőkön belüli elektromágneses és kvantummechanikai hatások alapján működik. A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, csendesebb nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.


Előnyök a merevlemezzel szemben:
-gyors indulási idő, nincs felpörgés, bekapcsolás után 1mp után már használható 
-mozgó alkatrészek teljes hiánya végett sokkal strapabíróbbak.
-olvasási várakozási idő 85μs (mikroszekundum)  /   (merevlemezeknél 5,500~12000μs mikroszekundum)
-írási várakozási idő 115 μs (mikroszekundum)  /    (merevlemezeknél 5,500~12000μs mikroszekundum)
-olvasási sebesség 10x gyorsabb
-írási sebesség 10x gyorsabb
-alacsony áramfelvétel
-zaj teljes hiánya (nincsenek mozgó alkatrészek és hűtőventillátor)
-mechanikai megbízhatóság — képes elviselni szélsőséges ütést, vibrációt, nyomást, hőmérsékletet.
-széles hőmérsékleti tartományban képes működni — tipikus merevlemez 5-55 °C között, míg a flash SSD 70 °C-on is működőképes
-viszonylagosan állandó olvasási teljesítménny
-kis méret és súly